International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер 281, С. 136317 - 136317
Опубликована: Окт. 6, 2024
Язык: Английский
International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер 281, С. 136317 - 136317
Опубликована: Окт. 6, 2024
Язык: Английский
Trends in Food Science & Technology, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 104938 - 104938
Опубликована: Фев. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
1International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер 276, С. 133912 - 133912
Опубликована: Июль 16, 2024
Язык: Английский
Процитировано
5Preparative Biochemistry & Biotechnology, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 1 - 10
Опубликована: Март 21, 2025
Cheese whey (CW) represents a potential substrate in biotechnological processes due to the presence of valuable nutrients its composition. Therefore, CW is used as low-cost fermentation for microbial growth and synthesis value-added compounds, while mitigating environmental impact that this by-product can cause. The current study aimed obtain exopolysaccharides (EPS) by fermenting lactic acid bacteria followed optimizing production using Response Surface Methodology (RSM) evaluating biological properties. Out 64 isolates, Enterococcus sp. 133 V exhibited high concentration with 5.58 mg/mL EPS. With optimization RSM, 21.74 EPS was obtained temperature time fixed at 42 °C 22 h, respectively. characterization new revealed heteropolysaccharide consisting galactose, glucose, mannose, arabinose, rhamnose fucose, including proteins uric structure. 2 mg/mL, purified showed good scavenging effects against DPPH (27%), ABTS (72%) superoxide (43%), except hydroxyl radical (1.29%) which needs concentration. These findings underscore interest cheap residue culture medium produce biopolymers applications, particularly food biotechnology sectors.
Язык: Английский
Процитировано
0International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2025, Номер 305, С. 141127 - 141127
Опубликована: Фев. 15, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Research International, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 116283 - 116283
Опубликована: Март 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Bioscience, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 106410 - 106410
Опубликована: Март 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Bioscience, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 106515 - 106515
Опубликована: Апрель 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер 281, С. 136317 - 136317
Опубликована: Окт. 6, 2024
Язык: Английский
Процитировано
2