Process Biochemistry, Год журнала: 2024, Номер 149, С. 248 - 259
Опубликована: Дек. 18, 2024
Process Biochemistry, Год журнала: 2024, Номер 149, С. 248 - 259
Опубликована: Дек. 18, 2024
International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 140317 - 140317
Опубликована: Янв. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
1International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2025, Номер 297, С. 139831 - 139831
Опубликована: Янв. 13, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Molecules, Год журнала: 2025, Номер 30(3), С. 520 - 520
Опубликована: Янв. 24, 2025
Essential oils (EOs) are versatile natural compounds with significant antimicrobial, antioxidant, antifungal, and therapeutic properties, making them valuable in industries such as food preservation, agriculture, healthcare. However, their inherent volatility, low water solubility, susceptibility to environmental degradation limit direct applications. Nanotechnology offers transformative solutions these challenges, enhancing the stability, bioavailability, efficacy of EOs through innovative nano systems emulsions, encapsulations, nanocomposites. This study explores integration nanotechnology essential oils, emphasizing advanced preparation techniques, physicochemical diverse It highlights sustainable approaches, including eco-friendly synthesis biodegradable carriers, which align global trends toward green chemistry. By addressing key challenges proposing future directions, this research underscores potential EO deliver multifunctional environmentally conscious for security, antimicrobial resistance, agriculture.
Язык: Английский
Процитировано
0Elsevier eBooks, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 843 - 856
Опубликована: Янв. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Control, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 111325 - 111325
Опубликована: Март 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Bioscience, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 106484 - 106484
Опубликована: Март 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Packaging and Shelf Life, Год журнала: 2024, Номер 47, С. 101422 - 101422
Опубликована: Дек. 18, 2024
Язык: Английский
Процитировано
3International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер 282, С. 137312 - 137312
Опубликована: Ноя. 6, 2024
Язык: Английский
Процитировано
2Process Biochemistry, Год журнала: 2024, Номер 149, С. 248 - 259
Опубликована: Дек. 18, 2024
Процитировано
0