Microchemical Journal, Год журнала: 2025, Номер 213, С. 113569 - 113569
Опубликована: Апрель 12, 2025
Язык: Английский
Microchemical Journal, Год журнала: 2025, Номер 213, С. 113569 - 113569
Опубликована: Апрель 12, 2025
Язык: Английский
International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2025, Номер 306, С. 141489 - 141489
Опубликована: Фев. 27, 2025
Язык: Английский
Процитировано
1Molecules, Год журнала: 2025, Номер 30(5), С. 1088 - 1088
Опубликована: Фев. 27, 2025
Calenduloside E (CE) and chikusetsusaponin IVa (ChIVa) are triterpene saponins with multidirectional bioactivity. In this study, the contents of CE ChIVa were determined in roots, stems, leaves, fruits ten wild-growing species Amaranthaceae. To achieve optimal extraction conditions for both saponins, maceration, shaking-assisted ultrasound-assisted heat reflux compared. A sensitive, specific, rapid UPLC-MS/MS method was developed validated simultaneous quantification ChIVa. The results showed that coexisted most analyzed, except Ch. hybridum. For first time, presence noted L. polysperma, A. patula, B. bonus-henricus, O. rubra, glauca. Of highest content found fruit sagittata (13.15 mg/g dw), polysperma (12.20 album (10.0 roots strictum (5.52 7.77 dw, respectively). amount (7.84 dw) (6.54 dw). These saponin-abundant plant parts Amaranthaceae spp. may be considered convenient sources these bioactive saponins.
Язык: Английский
Процитировано
1Food Bioscience, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 105951 - 105951
Опубликована: Янв. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Industrial Crops and Products, Год журнала: 2025, Номер 225, С. 120559 - 120559
Опубликована: Янв. 21, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Chemistry, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 144238 - 144238
Опубликована: Апрель 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Microchemical Journal, Год журнала: 2025, Номер 213, С. 113569 - 113569
Опубликована: Апрель 12, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0