Опубликована: Янв. 1, 2024
Язык: Английский
Field Crops Research, Год журнала: 2024, Номер 316, С. 109517 - 109517
Опубликована: Июль 27, 2024
Язык: Английский
Процитировано
8Journal of Environmental Management, Год журнала: 2024, Номер 372, С. 123352 - 123352
Опубликована: Ноя. 16, 2024
Язык: Английский
Процитировано
4Applied Sciences, Год журнала: 2024, Номер 14(23), С. 10853 - 10853
Опубликована: Ноя. 23, 2024
The increasing global burden of morbidity and mortality from chronic diseases related to poor diet quality, coupled with the unsustainable depletion vital planetary resources by current food production systems, threatens future security highlights urgent need transition high-quality plant-based diets as a viable solution mitigate economic, health, environmental challenges. Taking into consideration significant role that fermented vegetables may play sustainable, healthy, long-lasting, nutritional resource, this narrative review analyzes their benefits. For purpose, mechanisms fermentation process are explored, along importance probiotic cultures in foods, implications on safety within broader framework low-impact, organic, plant-derived nutrition. Additionally, health benefits probiotics examined, including effects mental health. Vegetable is versatile method for enhancing preservation, safety. This ancient practice prolongs shelf life perishable items, reduces toxicity raw ingredients, improves digestibility. Specific starter cultures, particularly lactic acid bacteria, essential controlling fermentation, ensuring safety, maximizing Fermented vegetables, rich probiotics, support gut immune function. Emerging research indicates potential alleviate adverse symptoms such stress anxiety, highlighting significance modern dietary guidelines management.
Язык: Английский
Процитировано
4Plant and Soil, Год журнала: 2024, Номер unknown
Опубликована: Апрель 2, 2024
Язык: Английский
Процитировано
3Energy, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 134422 - 134422
Опубликована: Янв. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Industrial Crops and Products, Год журнала: 2024, Номер 218, С. 118986 - 118986
Опубликована: Июнь 14, 2024
Язык: Английский
Процитировано
2Опубликована: Янв. 1, 2024
Язык: Английский
Процитировано
1Ecological Indicators, Год журнала: 2024, Номер 169, С. 112795 - 112795
Опубликована: Ноя. 12, 2024
Язык: Английский
Процитировано
1Опубликована: Янв. 1, 2024
Язык: Английский
Процитировано
0