Опубликована: Янв. 1, 2024
Язык: Английский
Опубликована: Янв. 1, 2024
Язык: Английский
Analytica Chimica Acta, Год журнала: 2025, Номер 1346, С. 343786 - 343786
Опубликована: Фев. 9, 2025
Язык: Английский
Процитировано
1Microchemical Journal, Год журнала: 2025, Номер unknown, С. 112698 - 112698
Опубликована: Янв. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Microchemical Journal, Год журнала: 2025, Номер 212, С. 113259 - 113259
Опубликована: Март 5, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Chemistry X, Год журнала: 2025, Номер 27, С. 102351 - 102351
Опубликована: Март 10, 2025
Fumonisins occurrence in maize represents a significant global challenge, impacting economic stability and food safety. This study evaluates the potential of near-infrared (NIR) spectroscopy combined with chemometric algorithms to detect fumonisins maize. For fumonisin B1 (FB1) B2 (FB2) levels were developed predictive NIR models using partial least squares (PLS) artificial neural networks (ANN). PLS demonstrated strong correlation coefficient (R2) values 0.90 (FB1), 0.98 (FB2), 0.91 (FB1 + FB2) for calibration, ratio prediction deviation (RPD) ranging 2.8-3.6. Similarly, ANN showed good performance, particularly FB1 FB2, R = 0.99, root means square error (RMSE) 131 μg/kg calibration; 0.95, RMSE 656 validation. These findings underscore efficacy as rapid, non-destructive tool screening maize, enhancing model accuracy, offering valuable method ensuring
Язык: Английский
Процитировано
0Journal of Molecular Structure, Год журнала: 2025, Номер 1337, С. 142184 - 142184
Опубликована: Апрель 8, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Food Chemistry, Год журнала: 2025, Номер 483, С. 144249 - 144249
Опубликована: Апрель 11, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Опубликована: Янв. 1, 2024
Язык: Английский
Процитировано
0