Food Chemistry, Год журнала: 2024, Номер 468, С. 142482 - 142482
Опубликована: Дек. 14, 2024
Язык: Английский
Food Chemistry, Год журнала: 2024, Номер 468, С. 142482 - 142482
Опубликована: Дек. 14, 2024
Язык: Английский
LWT, Год журнала: 2025, Номер 218, С. 117443 - 117443
Опубликована: Фев. 1, 2025
Язык: Английский
Процитировано
0Biotechnology and Bioengineering, Год журнала: 2024, Номер unknown
Опубликована: Сен. 11, 2024
Abstract Sucrose is a commonly utilized nutritive sweetener in food and beverages due to its abundance nature low production costs. However, excessive intake of sucrose increases the risk metabolic disorders, including diabetes obesity. Therefore, there growing demand for development nonnutritive sweeteners with almost no calories. d ‐Allulose an ultra‐low‐calorie, rare six‐carbon monosaccharide high sweetness, making it ideal alternative sucrose. In this study, we developed cell factory ‐allulose from using Escherichia coli JM109 (DE3) as chassis host. The genes cscA , cscB cscK alsE a6PP were co‐expressed construction synthesis pathway. Then, introduction ptsG‐F knockout ptsG fruA ptsI ptsH reprogram sugar transport pathways resulted improvement substrate utilization. Next, carbon fluxes Embden‐Meyerhof‐Parnas pentose phosphate regulated by inactivation pfkA zwf achieving increase titer yield 154.2% 161.1%, respectively. Finally, scaled‐up fermentation was performed 5 L fermenter. reached 11.15 g/L, 0.208 g/g on
Язык: Английский
Процитировано
2International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер unknown, С. 138514 - 138514
Опубликована: Дек. 1, 2024
Язык: Английский
Процитировано
2International Journal of Biological Macromolecules, Год журнала: 2024, Номер 282, С. 137326 - 137326
Опубликована: Ноя. 6, 2024
Язык: Английский
Процитировано
1Food Chemistry, Год журнала: 2024, Номер 468, С. 142482 - 142482
Опубликована: Дек. 14, 2024
Язык: Английский
Процитировано
0